Valtiotieteiden opiskelua Grande École’ssa

Melissa, Suomi

Olen aloittanut ranskankielen opiskelun jo hyvin nuorena, 6-vuotiaana leikillä ja laulamisella, ja peruskouluvuodet ja lukion kävin A-ranskan tunneilla. Abivuonna mietin jatko- opiskeluvaihtoehtoja. Selasin Tampereen ja Helsingin yliopiston maailmanpolitiikka –linjoja, mutta en niin innoissani - halusin ulkomaille opiskelemaan. Kävin läpi kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja kunnes eksyin Sciences Po Paris’n nettisivuille. Tuntui luonnolliselta hakea Ranskaan sen oltua niin vahvasti läsnä elämässäni.

Sciences Po Paris eli Institut d’études politiques de Paris, on grande école, mikä tarkoittaa yliopistoa, joka on erikoistunut teknisiin tieteisiin, talouteen tai humanistisiin tieteisiin, kuten politiikkaan. Grande école’t ovat Ranskan sekä koko maailman tasolla arvostetuimpia yliopistoja. Näihin yliopistoihin pääseminen vaatii yleensä lukion jälkeen yhden välivuoden, jonka aikana käydään ”prepa”, joka valmistelee oppilaan grande école –korkeakoulujen vaativiin, kovatasoisiin ja moniosaisiin pääsykokeisiin.

Sciences Po Paris on kuitenkin yrittänyt avata itseään kansainvälisille opiskelijoille. Jos alempaan korkeakoulututkintoon hakeva nuori on vastaanottanut lukion päättötodistuksen Ranskan ulkopuolella, hän voi hakea kouluun ilman pääsykokeita. Sciences Po Paris on siirtänyt alemman korkeakoulututkinnon opinnot kampuksille ympäri Ranskaa ja jokaisella kampuksella on maantieteellinen teema-alue. Kaikilla kampuksilla on kurssien määrän ja tyypin suhteen sama kolmen vuoden opinto-ohjelma sisältäen vuoden vaihdon ulkomailla. Kurssien sisältö saattaa vaihdella kampuksen teeman mukaisesti. Hakemukseeni Sciences Po Paris’in kuului useampi suosituskirje, todistuksia sekä lukiosta, että vapaa-ajan aktiviteeteista ja motivaatiokirje. Näiden tietojen perusteella minut kutsuttiin haastatteluun. Puolitoista kuukautta myöhemmin sain hyväksymiskirjeen Dijonin kampukselle, jonka teema on EU ja Keski- ja Itä-Eurooppa.

Sciences Po Paris on hyvin kansainvälinen, mutta myös hyvin vaativa. Käytännössä alempi korkeakoulututkinto suoritetaan kahdessa vuodessa, minkä jälkeen on vaihtovuosi ulkomailla ja kaksi vuotta maisteri –opintoja Pariisissa. Alempi korkeakoulututkinto tähtää mahdollisimman kattavaan sivistykseen kaikilla yhteiskuntatieteen aloilla. Kursseilla on pakollinen läsnäolo, ne kestävät aina puolivuotisen jakson verran ja seuraavalle vuodelle pääseminen vaatii lähes poikkeuksetta kaikkien kurssien läpäisemistä – muuten vuoden joutuu käymään kokonaan uusiksi.

Ensimmäiset kaksi vuotta Sciences Po Paris’ssa eivät olleet pelkkää hupia, mutta ne opettivat paljon ja en vaihtaisi niitä vuosia koskaan pois. Sciences Po Paris painottaa priorisoimisen ja tehokkuuden oppimista. Jokainen essee ja esitys kootaan myös tietyllä analyyttisella metodilla. Tämän metodin oppiminen oli ehkä vaikeimpia asioita opintojeni aikana. Samaa metodia käytetään myös muissa yliopistoissa ympäri Ranskaa. Tuloksena olen oppinut nopeasti erottamaan olennaisen epäolennaisesta.

Ranskalainen yliopistoelämä on hyvin hierarkkista verrattuna esimerkiksi Suomeen. Professoreita puhutellaan tietyin termein ja heidän mielipiteitään tulee kunnioittaa. Toisaalta tietty ”vanhanaikaisuus” Suomeen nähden on ollut mielestäni myös avartavaa. Ranskalaisessa grande école’ssa opiskelu on ollut antoisaa erityisesti siinä mielessä, että taide, filosofia ja historia ovat vahvasti läsnä kaikessa opiskelussa. Kurssit ovat intensiivisiä tai ainakin tuntuvat siltä, koska oppilailta vaaditaan tasaista materiaalin tuottoa, keskusteluun osallistumista ja lukemista. Kiinnostuksen aiheisiin täytyy yltää pitkälle koulukirjojen ulkopuolelle. Tämä on toisaalta myös hyvin ranskalaista – yleissivistystä pidetään suuressa arvossa ja niinpä tärkeä seurata ajankohtaisia asioita.

Olin kaksi vuotta Dijonissa ja olen siitä todella iloinen. Oli ihana päästä näkemään Ranskaa suurkaupunkien ulkopuolella ja nauttia elämästä pikkukaupungin markkinoilla, viinitiloilla ja kahviloissa. Dijonin kaikki elokuvateatterit on suojeltuja, joten ne ovat erittäin retro-henkisiä, niiden valikoima on laajempi kuin yleensä ja liput maksavat vain 3,5€. Dijonissa on paljon teatteria ja konsertteja, jotka maksavat myös naurettavan vähän. Asuin aivan Dijonin keskustassa ja kävelin sen keskiaikaisten rakennusten välistä joka päivä kouluun mennessäni. Etäisyydet olivat muutamia minuutteja kaikkialle. Elämä on myös erittäin edullista pienissä ranskalaisissa kaupungeissa. Suosittelen lämpimästi hakeutumaan pois suurista kaupungeista ja olla pelkäämättä paria vuotta hieman maaseudulla.

Jos olet kiinnostunut tietämään lisää Sciences Po Paris’ssa opiskelusta, klikkaa itsesi osoitteeseen

http://www.sciencespo.fr/

Alemman korkeakoulun tutkinnoista ja kampuksista löytyy lisää tietoa täältä http://college.sciences-po.fr/

Maisteriohjelmista löytyy lisää täältä http://master.sciences-po.fr/

Suivez les grandes étapes pour venir étudier en France

Découvrir